Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko musí podľa ECB dodržiavať existujúce dohody

Na snímke prvé zasadnutie nového gréckeho vládneho kabinetu, druhý zľava premiér Alexis Tsipras a vľavo vicepremiér Jannis Dragasakis v Aténach 28. januára 2015. Foto: TASR/AP

"Všetky rozhodnutia by mali mať len jeden cieľ, totiž pokračovanie reforiem v Grécku," uviedol člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky.

Rím/Atény 29. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) požaduje od novej gréckej vlády, aby plnila existujúce dohody. Informovala o tom agentúra DPA.

"Grécko naďalej musí dodržiavať pravidlá," uviedol člen Výkonnej rady ECB Benoît Coeuré v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. Coeuré zároveň upozornil, že Európa musí akceptovať politickú zmenu v Aténach.

"Všetky rozhodnutia by mali mať len jeden cieľ, totiž pokračovanie reforiem v Grécku," uviedol ďalej Coeuré. Ani nová vláda podľa neho nič nezmení na fakte, že Atény potrebujú ďalšie reformy.

Pokiaľ ide o zníženie gréckeho dlhu, ECB nemôže v tomto ohľade nič urobiť, uviedol Coeuré. ECB nemôže predĺžiť splatnosť gréckych dlhopisov, ktoré banka nakúpila v roku 2010 v rámci programu SMP. "To by bolo, ako keby banka poskytla Grécku úver a to zakazujú európske zmluvy," upozornil Coeuré. Podľa vlastného vyjadrenia ECB vlastní grécke dlhopisy v hodnote okolo 30 miliárd eur.

Nový grécky premiér Alexis Tsipras sa chce aj napriek varovaniu medzinárodných veriteľov odchýliť od striktného úsporného kurzu. Navyše chce vyrokovať zníženie gréckeho dlhu.