Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Grécko opäť ochromil generálny štrajk na protest proti úsporným škrtom

Foto: TASR/AP

Štrajk sa dotkol škôl, úradov i bánk. Múzeá a veľké archeologické náleziská posielajú dnes turistov preč. V mestách zostali zatvorené aj mnohé obchody vrátane pekární či novinové stánky.

Atény 18. októbra (TASR) - Gréci dnes vstúpili do druhého generálneho štrajku za tri týždne na protest proti novému kolu úsporných opatrení, navrhnutých vládou premiéra Antonisa Samarasa.

Štrajk má ukázať šéfom štátov a vlád Európskej únie, ktorí sa dnes stretnú na summite v Bruseli, že nová vlna mzdových a penzijných škrtov ešte zhorší ich situáciu po piatich rokoch recesie.

Masové protesty sú dnes naplávané v Aténach a severogréckom prístavnom meste Solún.

Do 24-hodinového štrajku, ktorý vyhlásili dva najväčšie odborové zväzy v krajine, ADEDY a GSEE, sa zapojili zamestnanci verejných služieb a takmer všetky formy verejnej dopravy, vrátane vodičov taxislužby. Nefunguje železničná doprava ani trajekty, leteckú dopravu narušil trojhodinový štrajk, ktorý od 10. do 13. hodiny miestneho času vyhlásili dispečeri leteckej dopravy.

V krajine nefunguje železničná doprava ani trajekty.
Foto: TASR/AP
Štrajk sa dotkol škôl, úradov i bánk. Múzeá a veľké archeologické náleziská posielajú dnes turistov preč. V Aténach a ďalších mestách zostali zatvorené aj mnohé obchody vrátane pekární či novinové stánky. Nemocnice operujú iba urgentné prípady, do štrajku sa zapojili aj lekári.

Grécko je v najhoršej recesii od druhej svetovej vojny a musí urobiť škrty vo výške najmenej 11,5 miliardy eur, aby uspokojilo "trojku" - Európsku komisiu, Európsku centrálnu banku a Medzinárodný menový fond - a dostali ďalší diel financií zo záchranného balíčka. Atény dúfajú, že ho dostanú do polovice novembra, inak hrozí krajine bankrot.

Škrty sa dotknú najmä miezd, dôchodkov a sociálnych príspevkov.