Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Grécko otvorilo centrum pre maloletých migrantov bez sprievodu

Na ilustračnej foto deti utečencov. Foto: TASR/AP

V súčasnosti nachádza v Grécku približne 2200 maloletých bez sprievodu, z ktorých 1000 bolo umiestnených v účelových zariadeniach. Toto centrum pojme až sto maloletých a mladistvých.

Solún 11. októbra (TASR) - Grécke úrady otvorili neďaleko metropoly Atény nové prijímacie centrum pre maloletých bez sprievodu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie gréckeho ministerstva pre migráciu.

Minister pre migráciu Ioannis Muzalas uviedol, že centrum v meste Paianía, ležiacom približne 11 kilometrov východne od centra Atén, pojme až sto maloletých a mladistvých. O jeho financovanie sa postarala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a prevádzkovať ho bude dobročinná organizácia Lekári sveta.

Podľa Muzalasa sa v súčasnosti nachádza v Grécku približne 2200 maloletých bez sprievodu, z ktorých 1000 bolo umiestnených v účelových zariadeniach. Dvadsaťpäť maloletých osôb je z dôvodu zabezpečenia ich ochrany v policajnej väzbe, pričom na budúci týždeň majú byť premiestnení do iných zariadení.

V Grécku po rozličných obmedzeniach na hraniciach uviazlo približne 60.000 utečencov a migrantov. Ľudskoprávne organizácie kritizujú najmä podmienky, v ktorých v tejto krajine žijú maloletí bez sprievodu.