Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Grécko po vlne požiarov zvýšilo stupeň varovania na vysoké riziko

Hasič zasahuje počas lesného požiaru neďaleko severovýchodného mesta Alexandroupolis v Grécku, v nedeľu 20. augusta 2023. Foto: TASR/AP

V niektorých častiach Grécka sa od utorka očakáva silný vietor s rýchlosťou až 60 km/h, čo zvyšuje riziko vypuknutia a šírenia požiarov, uviedlo ministerstvo.

Atény 7. apríl (TASR) - Grécko v nedeľu zvýšilo stupeň varovania pred lesnými požiarmi na "vysoké riziko", uviedlo ministerstvo civilnej ochrany. V sobotu sa za 12 hodín rozhorelo 71 požiarov v poľnohospodárskych a lesníckych regiónoch po celej krajine, spresnilo ministerstvo. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Väčšinu požiarov sa podarilo dostať pod kontrolu, s výnimkou jedného v Lasithi na ostrove Kréta, ktorý horel ešte v nedeľu, informovali hasiči. Pri požiari sa ľahko zranili traja ľudia.

V niektorých častiach Grécka sa od utorka očakáva silný vietor s rýchlosťou až 60 km/h, čo zvyšuje riziko vypuknutia a šírenia požiarov, uviedlo ministerstvo.

V ohrozených oblastiach (región Atény, stredné Grécko, Kykladské ostrovy a Kréta) "budú všetky služby civilnej ochrany umiestnené na štvrtom stupni (vysoké riziko požiarov)", uviedlo ministerstvo.

V Grécku bola rekordne teplá zima s priemernou teplotou 11,8 stupňa Celzia, uviedlo Aténske observatórium a varovalo pred znepokojujúcim suchom. Teploty sú od začiatku apríla nezvyčajne vysoké, v utorok v Chanii na Kréte dosiahli 31 stupňov Celzia.