Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Grécko podporilo výzvy Bolívie na pokojné riešenie krízy vo Venezuele

Alexis Tsipras, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Množstvo členských krajín Európskej únie je medzi 50 štátmi, ktoré uznali opozičného lídra Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. Ten bojuje proti hlave štátu N. Madurovi.

Atény 15. marca (TASR) - Grécky ľavicový premiér Alexis Tsipras podporil výzvy Bolívie, aby sa závažná politická a finančná kríza vo Venezuele riešila prostredníctvom rokovaní. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Množstvo členských krajín Európskej únie je medzi 50 štátmi, ktoré uznali opozičného lídra Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. Ten bojuje proti hlave štátu Nicolásovi Madurovi a jeho režimu. Členské krajiny EÚ chcú, aby sa venezuelské problémy vyriešili prezidentskými voľbami.

Tsiprasova strana Syriza má však priateľské vzťahy s ľavicovými subjektmi v Južnej Afrike a vyjadrila Madurovi podporu. Bolívijský prezident Evo Morales chce, aby Tsipras prinútil EÚ k rozhovorom medzi venezuelskou vládou a opozíciou. Morales, ktorý je na ceste po Európe, sa v piatok stretol s Tsiprasom v Aténach.

Guaidó pohrozil, že požiada o intervenciu zvonka, "keď príde čas". Poukázal v tejto súvislosti na ústavu, ktorá povoľuje "použitie venezuelskej vojenskej misie v zahraničí alebo cudzincov vnútri krajiny".

Vo februári došlo na venezuelsko-kolumbijských hraniciach ku krvavým zrážkam, pri ktorých bezpečnostné zložky prekazili pokusy Guaidóových prívržencov dostať do krajiny humanitárnu pomoc poskytnutú prevažne Spojenými štátmi. Štyria ľudia prišli pri násilnostiach o život a stovky ďalších utrpeli zranenia.