Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Grécko posilnilo prevoz migrantov z Lesbosu, žiada o núdzovú pomoc

Migranti a utečenci vychádzajú z trajektu na gréckom ostrove Lesbos 6. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Dnes ráno trajekt priviezol do prístavu Pireus pri Aténach 2500 migrantov z Lesbosu, ďalších 1700 pricestovalo iným trajektom v nedeľu večer.

Atény 7. septembra (TASR) - Najmenej dve tretiny z 15.000 až 18.000 utečencov a ekonomických migrantov, ktorí podľa odhadov uviazli v "mizerných" podmienkach na gréckom ostrove Lesbos, prevezú trajektmi na pevninu v najbližších piatich dňoch. Oznámil to dnes námestník gréckeho ministra vnútra pre imigračnú politiku Jannis Muzalas.

Dodatočné trajekty na prepravu migrantov zabezpečili v priebehu dnešného dňa, pričom niektoré z týchto lodí budú slúžiť aj ako provizórne kontrolné a prijímacie centrá, povedal Muzalas pre štátnu televíziu.

Lesbos nesie z gréckych ostrovov na východe Egejského mora najväčšiu ťarchu prílevu utečencov z Blízkeho východu do Európy, píše agentúra AP. Na ostrov z neďalekého Turecka ich cez more prichádza viac než 1000 denne. Väčšina migrantov uviazne na Lesbose celé dni, musia spať pod holým nebom, kým ich nezaregistrujú a nenájdu si miesto na plných trajektoch na grécku pevninu. Cez víkend na Lesbose zatkli dvoch neplnoletých, ktorí hádzali zápalné fľaše na migrantov v parku. Jeden utečenec podľa polície utrpel zranenia.

Dnes ráno trajekt priviezol do prístavu Pireus pri Aténach 2500 migrantov z Lesbosu, ďalších 1700 pricestovalo iným trajektom v nedeľu večer. Obe lode podľa vyjadrenia predstaviteľa gréckej pobrežnej stráže pre agentúru DPA okamžite vyslali späť na Lesbos. Od minulého pondelka takto prepravili na grécku pevninu vyše 15.000 migrantov.

Grécke médiá dnes informovali aj o záchrane viac ako 60 migrantov, ktorých dopoludnia zbadala v mori pri Lesbose posádka trajektu Blue Star 1. "Všetci boli vo vode. Ich loď sa potopila. Zachránili sme aj sedemmesačné dieťa," povedal kapitán Spyros Pefanis v gréckej televízii s tým, že migranti boli vo vode celých sedem hodín. Podľa správ nie je po incidente nikto nezvestný.

Grécko dnes okrem toho oznámilo, že požiadalo o núdzovú pomoc Európskej únie s cieľom zvládnuť nápor utečencov, ktorých od začiatku tohto roka prišlo do krajiny už vyše 230.000.

Grécke ministerstvo vnútra podalo žiadosť o aktiváciu európskeho mechanizmu civilnej ochrany s podrobnými informáciami o tom, čo krajina potrebuje, pokiaľ ide o zariadenie a personál pre záchytné centrá, zdravotnícke zásoby či oblečenie.

Európski komisári už minulý týždeň na návšteve Grécka prisľúbili Aténam pomoc 33 miliónov eur na zvládnutie krízy, dodáva agentúra Reuters.