Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri gréckom ostrove Agathonisi sa utopilo najmenej 14 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na palube malého dreveného plavidla sa nachádzalo okolo 21 ľudí, pričom trom z nich sa podarilo doplávať na pláž ostrova Agathonisi a privolať pomoc.

Atény 17. marca (TASR) - Najmenej 14 migrantov, vrátane štyroch detí, prišlo v sobotu o život pri pokuse dostať sa cez Egejské more z Turecka do Grécka. Ich plavidlo sa však s neznámych príčin prevrátilo neďaleko gréckeho ostrova Agathonisi, ktorý je súčasťou súostrovia Dodekanézy, informovali agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž.

Na palube malého dreveného plavidla sa nachádzalo okolo 21 ľudí, pričom trom z nich sa podarilo doplávať na pláž ostrova Agathonisi a privolať pomoc.

Najmenej štyria ľudia sú však stále nezvestní. Na pátracej operácii sa zúčastňuje hliadkovacia loď, vojenský vrtuľník a tri rybárske plavidlá. Pomôcť má aj európskej pohraničná agentúra Frontex.

Napriek dohode o utečencoch medzi Tureckom a EÚ a uzatvoreniu balkánskej migračnej trasy sa v priemere 300 migrantov vydá každý týždeň na riskantnú morskú cestu z Turecka do Grécka.

Agentúra Frontex vo februári oznámila, že v roku 2017 bola zaznamenaný najnižší počet zistených nelegálnych prekročení hraníc za štyri roky od vypuknutia migračnej krízy. Pokles bol zaznamenaný najmä na trasách spájajúcich Turecko a Grécko, resp, Líbyu a Taliansko.