Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Grécko prisľúbilo urýchlenie dokončenia hotspotov pre migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda tiež dokončí dva relokačné tábory na gréckej pevnine.

Atény 31. januára (TASR) - Grécko urýchli zriaďovanie piatich centier pre registráciu migrantov a dvoch relokačných táborov po tom, ako ho Európska komisia kritizovala za neplnenie povinností vyplývajúcich z členstva v schengenskom priestore. Oznámila to dnes kancelária gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

Ministri vnútra členských štátov Európskej únie vyzvali tento týždeň Atény, aby urobili viac pre kontrolu prílevu migrantov. Niektorí pohrozili Grécku vylúčeniu zo Schengenu v čase, keď utečenecká kríza čoraz viac rozdeľuje členov EÚ.

Po zasadnutí gréckej vlády Tsiprasova kancelária uviedla, že dokončovanie registračných centier, tzv. hotspotov, na ostrovoch Samos, Lesbos, Chios, Kos a Leros neďaleko tureckého pobrežia naberie na rýchlosti.

Vláda tiež dokončí dva relokačné tábory na gréckej pevnine, pričom ministerstvo obrany prevezme aktívnejšiu úlohu pri zabezpečení toho, že päť hotspotov bude pripravených na prevádzku v najbližších dvoch týždňoch, informovala tlačová agentúra Reuters.

Ministri na zasadnutí podľa nej uviedli, že prísľuby Grécka budú realizované do najbližšieho summitu EÚ. "Dúfajme, že iné krajiny a inštitúcie EÚ dovtedy preukážu rovnaký zmysel pre zodpovednosť," píše sa vo vyhlásení kancelárie predsedu gréckej vlády.