Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prudká búrka v Grécku napáchala škody, zároveň však skrotila požiare

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potoky na polostrove Chalkidiki sa po daždi zmenili na dravé rieky, pričom prúdy vody a bahna odniesli smerom k moru približne 100 áut.

Atény 19. júla (TASR) - Polostrov Chalkidiki na severe Grécka zasiahla neobvykle prudká búrka, ktorá po sebe zanechala rozsiahle škody, vyčíslené dnes úradmi dvojcifernou sumou v miliónoch eur. Dva dni trvajúca búrka vyčíňala aj v okolí mesta Larisa v strednej časti Grécka a na ostrove Lemnos v Egejskom mori.

Potoky na polostrove Chalkidiki sa po daždi zmenili na dravé rieky, pričom prúdy vody a bahna odniesli smerom k moru približne 100 áut. Mnohé obce boli zaplavené do výšky takmer jedného metra. Grécka televízia tiež informovala o zničených penziónoch a kempingoch.

Okrem miestnych obyvateľov tak boli zasiahnutí aj turisti, väčšinou z Bulharska a iných balkánskych štátov, nikto z nich však neutrpel zranenia.

Búrka a dážď mali aj priaznivý účinok, keďže podľa dnešného vyhlásenia hasičov vypuklo v Grécku za uplynulých 24 hodín len pomerne málo požiarov lesného a krovinatého porastu. Všetky tieto požiare bolo možné rýchlo uhasiť.

Riziko lesných požiarov bolo predtým extréme vysoké, keďže v Grécku niekoľko týždňov prevládalo suché a horúce počasie. Dnes bolo v celej krajine opäť slnečno a na najbližšie dni sú predpovedané teploty okolo 32 stupňov Celzia.