Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Grécko sa pripája ku koalícii, ktorá chráni lode pred útokmi húsíov

Na archívnej snímke torpédoborec USS Mason v americkom Norfolku. Foto: TASR/AP

Pracovná skupina, ktorej vznik v pondelok oznámil americký minister obrany Lloyd Austin, zahŕňala pôvodne Britániu, Bahrajn, Kanadu, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Seychely a Španielsko.

Atény 21. decembra (TASR) - Grécko sa pripojí ku koalícii krajín pod vedením USA, ktoré chcú spoločne chrániť námorné trasy v Červenom mori pred útokmi jemenských povstalcov. Vo štvrtok o tom v Aténach informoval grécky minister obrany Nikos Dendias.

Podľa agentúry AFP Dendias spresnil, že k silám ochraňujúcim dôležitú námornú trasu sa pridá grécka fregata.

Dendias v televíznom vyhlásení uviedol, že Grécko ako popredná námorná krajina má "životný záujem" riešiť "masívnu hrozbu", ktorej čelí globálna lodná doprava.

Pracovná skupina, ktorej vznik v pondelok oznámil americký minister obrany Lloyd Austin, zahŕňala pôvodne Britániu, Bahrajn, Kanadu, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Seychely a Španielsko, dodala AFP.

Iránom podporovaní húsíovia tvrdia, že ich raketové a bezpilotné útoky na okoloplaviace sa kontajnerové lode sú prejavom podpory pre Palestínčanov vo vojne v Pásme Gazy, ktorá zúri medzi Izraelom a militantnou skupinou Hamas od 7. októbra.

Útoky vo vodách vedúcich k Suezskému prieplavu, ktorý je dôležitým bodom pre približne 10 percent svetového obchodu, prinútili mnohé lodné spoločnosti, aby svojim plavidlám nariadili zmenu kurzu plavby.