Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Spomienkový pochod na výročie vraždy rapera sa skončil násilnosťami

Násilnosti a výtržnosti na predmestí gréckeho prístavného mesta Pireus Foto: TASR/AP

Výtržnosti vypukli po skončení inak pokojného pochodu ulicami predmestia Keratsini, kde Fyssasa zavraždili.

Atény 18. septembra (TASR) - K násilnostiam a výtržnostiam došlo dnes na predmestí gréckeho prístavného mesta Pireus počas pochodu venovaného spomienke na hudobníka a antifašistického aktivistu Pavlosa Fyssasa, ktorého pred rokom zavraždil prívrženec ultrapravicovej strany Zlatý úsvit. Informovala o tom agentúra AP.

Výtržnosti vypukli po skončení inak pokojného pochodu ulicami predmestia Keratsini, kde Fyssasa zavraždili. Ešte pred pochodom mu presne na mieste, kde k zločinu došlo, ľavicoví aktivisti odhalili sochu.

Výtržnosti vyvolali desiatky maskovaných mladých ľudí, ktorí rozbíjali výklady obchodov a zapaľovali kontajnery na odpadky, z ktorých stavali barikády. Polícia výtržníkov rozháňala slzným plynom. Pri násilnostiach utrpel zranenia najmenej jeden náhodný okoloidúci a zasahujúci policajt. Informácie o počte zatknutých polícia zatiaľ nezverejnila.

Ľavicového aktivistu a rapera Fyssasa dobodal pred rokom na ulici v Keratsini prívrženec ultrapravicovej strany Zlatý úsvit Jorgos Rupakias, ktorý v súčasnosti čelí obvineniu z vraždy a čaká ho súd.

Fyssasova vražda vyvolala v roku 2013 niekoľkodňové protifašistické demonštrácie a viedla k rozsiahlemu zásahu štátnych orgánov proti Zlatému úsvitu. Deviati zo 17 poslancov, ktorí túto stranu zastupujú v gréckom parlamente, čelia obvineniam z vedenia zločineckej organizácie. Na súd čakajú vo väznici Korydallos, ktorá je najprísnejšie stráženým nápravným zariadením v Grécku.

Demonštrácie proti násiliu a pravicovému extrémizmu sa dnes uskutočnili aj v ďalších gréckych mestách.

Policajt stráži zadržaných poskončení pochodu pri príležitosti spomienky na hudobníka Pavlosa Fyssasa, ktorého pred rokom zavraždil prívrženec ultrapravicovej strany Zlatý úsvit
Foto: TASR/AP