Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko stále sužujú lesné požiare

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tretí veľký požiar vypukol v sobotu na ostrove Andros, ktorý sa hasičom zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu.

Atény 27. augusta (TASR) - Viac ako 600 hasičov vrátane posíl z niekoľkých európskych krajín aj v nedeľu bojovalo v Grécku s tromi veľkými lesnými požiarmi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Rozsiahly požiar už deviaty deň horí v regióne Evros na severe Grécka pri hraniciach s Tureckom neďaleko mesta Alexandrupoli. Doteraz si vyžiadal už najmenej 20 obetí.

V nedeľu s plameňmi v oblasti bojovalo 295 hasičov s pomocou siedmich lietadiel a piatich vrtuľníkov. Príkazy na evakuáciu úrady vydali pre dve dediny. Požiar už spálil 77.000 hektárov pôdy a v oblasti evidujú 120 aktívnych ohnísk, uviedol program Copernicus Európskej únie.

Ďalší požiar už niekoľko dní vyčíňa na hore Parnitha neďaleko gréckeho hlavného mesta Atény. Podľa hasičského zboru sa plamene snaží uhasiť 260 hasičov, jedno lietadlo a tri vrtuľníky.

Tretí veľký požiar vypukol v sobotu na ostrove Andros, ktorý sa hasičom zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. S plameňmi bojuje 73 hasičov s pomocou dvoch lietadiel a dvoch vrtuľníkov. Požiar pravdepodobne spôsobili údery bleskov počas búrok.

Grécko v súvislosti s hasením požiarov požiadalo o pomoc ďalšie európske krajiny. Lietadlá poslalo Nemecko, Švédsko, Chorvátsko a Cyprus, pričom na mieste pomáhajú desiatky rumunských, francúzskych, českých, bulharských, albánskych, slovenských a srbských hasičov.