Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Utečenci sa nechali v Grécku zatknúť, aby získali dočasný pobyt

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rodiny, ktoré do Grécka prišli nelegálne z Turecka, sedeli na chodníku pred solúnskou policajnou stanicou. Mnohé z nich pochádzali zo Sýrie.

Solún 13. apríla (TASR) - Niekoľko stoviek utečencov a migrantov sa zhromaždilo v piatok pred policajnou stanicou v druhom najväčšom gréckom meste Solún, kde celé hodiny čakali na oficiálne zatknutie a získanie dočasného pobytu v tejto krajine Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP.

Rodiny, ktoré do Grécka prišli nelegálne z Turecka, sedeli na chodníku pred solúnskou policajnou stanicou. Mnohé z nich pochádzali zo Sýrie.

V súvislosti s ofenzívou tureckej armády v sýrskej enkláve Afrín zaznamenali na severe Grécka nárast prípadov nelegálneho prekročenia hraníc. Polícia v Solúne hovorí o ďalšom náraste počtu nových migrantov v posledných dňoch v súvislosti s nárastom medzinárodného napätia okolo Sýrie a obavami z možnej vojenskej intervencie západných krajín v tejto blízkovýchodnej krajine.

Väčšina z novopríchodzích rodín žiada o umiestnenie v utečeneckých táboroch, ktoré zriadili po celom Grécku po vypuknutí veľkej migračnej vlny spred dvoch rokov. Utečenci zo Sýrie a iných vojnou zmietaných krajín zvyčajne v týchto táboroch získajú právo na pobyt na minimálne 30 dní.

Väčšina z nových migrantov prechádza z Turecka do Grécka cez pohraničnú rieku Evros (Marica) a vyhýba sa gréckym ostrovom, kde sa pohyb osôb prísne kontroluje.