Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko: Prvé oficiálne výsledky potvrdili víťazstvo strany Syriza

Grécky líder strany Syriza Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa prvých prognóz gréckeho ministerstva vnútra získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) 36,5 percenta hlasov, čo predstavuje 150 kresiel v 300 člennom parlamente.

Atény 25. januára (TASR) - Prvé oficiálne výsledky potvrdili dnes večer presvedčivé víťazstvo ľavicovej strany Syriza v predčasných parlamentných voľbách. Stále však nie je jasné, či strana, presadzujúca zrušenie časti úsporných opatrení a odpustenie zahraničných dlhov Grécka, získa väčšinu kresiel v parlamente.

Podľa prvých prognóz gréckeho ministerstva vnútra získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) 36,5 percenta hlasov, čo predstavuje 150 kresiel v 300 člennom parlamente.

Vzhľadom na polpercentnú štatistickú odchýlku však konečný počet kresiel pre Syrizu môže byť v rozmedzí 149 až 151 hlasov.

Na druhom mieste podľa ministerstva skončila Nová demokracia (ND) premiéra Antonisa Samarasa, ktorú podporilo 27,7 percenta voličov. ND by mala mať 76 poslancov.

Rozhovor s Jurajom Kotianom o perspektíve Grécka nájdete TU.


Na vzdialenom treťom mieste skončila extrémne pravicová strana Zlatý úsvit so ziskom 6,3 percenta hlasov a 17 poslancami.

Celkovo by sa do gréckeho parlamentu malo dostať sedem politických subjektov. Medzi nimi podľa oficiálnych prognóz nebude novozaložená strana expremiéra Jorgosa Papandreua, ktorá zrejme nedosiahne trojpercentnú hranicu zvoliteľnosti.

Grécko sa priblížilo k odchodu z eurozóny, voľby vyhrala Syriza, prečítajte si TU.


Ak Syriza nezíska absolútnu väčšinu parlamentných kresiel potrebnú na samostatné vládnutie, bude mať tri dni na zostavenie koaličnej vlády. V opačnom prípade hrozia Grécku nové voľby. Zatiaľ však nie je jasné, ktorá strana by bola ochotná ísť do koalície so Syrizou. .

V prípade, že Syriza vytvorí novú vládu, jej líder Alexis Tsipras (40) sa stane najmladším premiérom v histórii Grécka.