Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Terorista po úteku z väzenia hrozí ďalšími útokmi

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Xyrosa odsúdili v roku 2003 na celkovo šesť doživotných trestov.

Atény 20. januára (TASR) - Člen gréckej teroristickej skupiny, ktorý nedávno utiekol z väzenia, kde si odpykával šesť doživotí za vraždy a bombové útoky, pohrozil vo vyhlásení na internete ďalšími ozbrojenými útokmi.

Christodulos Xyros zmizol tento mesiac v čase, keď dostal za dobré správanie týždňovú priepustku z väzenia. Vyvolalo to celonárodné pátranie po 52-ročnom mužovi, ktorý bol "zabijakom" najnebezpečnejšej gréckej teroristickej organizácie 17. novembra (17N).

Na internetovej stránke Indymedia sa dnes objavilo údajné vyhlásenie Xyrosa spolu s jeho zrejme nedávno urobenou fotografiou a videom. Vo vyhlásení s dátumom 14. januára obviňuje vládu z finančnej krízy v krajine a sľubuje ďalšie násilné útoky, informovali agentúry DPA a AP.

Ľavicová teroristická organizácia 17. novembra v rokoch 1975-2000 zavraždila v Grécku 23 ľudí pri 103 útokoch, namierených okrem gréckych na americké, britské a turecké ciele. Vznikla v roku 1975 a údajne ju rozpustili v roku 2002, v období bezpečnostných operácií úradov pred blížiacimi sa olympijskými hrami v Aténach v roku 2004.

Xyrosa odsúdili v roku 2003 na celkovo šesť doživotných trestov za účasť na šiestich politických vraždách a ďalších teroristických aktivitách. K odsúdeným na doživotie alebo dlhoročné tresty odňatia slobody patrili aj jeho dvaja bratia a ďalších najmenej 12 členov skupiny.