Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Úvahy o zrušení gréckej tlačovej agentúry ANA vyvolali znepokojenie

Grécky vicepremiér Theodoros Pangalos sa vyjadril, že vláda má k dispozícii štúdiu, ktorá odporúča zrušenie agentúry.

Atény 9. mája (TASR) - Európska asociácia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila obavy z úvah o zrušení alebo transformácii gréckej štátnej tlačovej agentúry ANA. Svoje obavy tlmočila formou listu gréckemu prezidentovi Karolosovi Papuliasovi.

Výbor EANA v liste zdôraznil dôležitosť úlohy ANA ako nezávislého poskytovateľa neskresleného a dôveryhodného spravodajstva pre tradičné aj nové médiá v samotnom Grécku i v zahraničí. Súčasne upozornil, že akékoľvek zmeny vlastníckej štruktúry štátnej agentúry by sa mali diať v súlade s princípom transparentnosti.

List EANA je reakciou na závery analýzy, ktorú na požiadanie gréckej vlády vykonala konzultačná spoločnosť Planet-Deloitte. Tá dospela k záveru, že vzhľadom na nepriaznivú situáciu na gréckom mediálnom trhu nie je potrebné "verejné médium na poskytovanie novinárskych informácií", ktoré predstavuje finančnú záťaž pre štátny rozpočet.

Autori analýzy navrhli, aby sa zvýšil akciový kapitál ANA prostredníctvom účasti súkromných spoločností, čo by umožnilo fungovanie agentúry na komerčnej báze.

Grécky vicepremiér Theodoros Pangalos sa v tejto súvislosti vyjadril, že vláda má k dispozícii štúdiu, ktorá odporúča zrušenie agentúry.

"Chápeme naliehavé okolnosti, v ktorých sa nachádza Grécko v dôsledku ekonomickej situácie. V tejto kritickej situácii má však pre demokraciu ešte zásadnejšiu úlohu neskreslené spravodajstvo," konštatovala EANA na margo úvah o budúcnosti gréckej tlačovej agentúry.