Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Grécko varovalo, že uzatváranie hraníc EÚ ohrozí aj dohodu s Britániou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V minulom roku do krajín EÚ prišlo vyše milióna nelegálnych utečencov, čo donútilo viaceré členské štáty EÚ, aby zaviedli obmedzenia na svojich hraniciach.

Brusel 19. februára (TASR) - Grécko v rámci prebiehajúceho summitu EÚ v Bruseli požiadalo svojich európskych partnerov, aby až do 6. marca jednostranne neuzatvárali svoje hranice. Na tento deň bol predbežne stanovený termín krízového summitu EÚ-Turecko zameraný na riešenie migračnej krízy.

V opačnom prípade dala grécka strana najavo, že by mohla blokovať prijatie záverov Európskej rady, ktoré majú vyriešiť novú podobu vzťahov medzi EÚ a Britániou.

Grécko, ktoré sa stalo hlavnou vstupnou bránou pre nelegálnych migrantov, sa obáva, že tisíce z nich by kvôli novému postoju niektorých krajín EÚ v podobe jednostranných obmedzení pre žiadateľov o azyl, mohli dlhodobo zostať na jeho území.

V minulom roku do krajín EÚ prišlo vyše milióna nelegálnych utečencov, čo donútilo viaceré členské štáty EÚ, aby zaviedli obmedzenia na svojich hraniciach. Naposledy tak urobilo Rakúsko, ktoré dnes ráno oznámilo, že cez slovinsko-rakúske hranice pustí už len 80 žiadateľov o azyl denne a 3200 tranzitujúcich migrantov.

Grécka vláda vyjadrila obavy, že ak Rakúsko uzavrie svoje hranice, povedie to k dominovému efektu uzatvárania hraníc aj iných štátov na balkánskej trase.

Slovenský premiér Robert Fico ako aj predseda českej vlády Bohuslav Sobotka na summite EÚ upozornili, že do mimoriadneho summitu začiatkom marca dávajú šancu pôvodnému plánu Európskej komisie na zastavenie toku migrantov za plnej účasti a zaangažovanosti Turecka a Grécka. Ak by tento plán (A) zlyhal, bude podľa nich potrebné, aby EÚ prijala náhradné riešenie, označované aj ako plán B, v podobe uzavretia hraníc Macedónska s Gréckom a Bulharska s Gréckom.