Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Grécko vrátilo do Turecka ďalších odmietnutých žiadateľov o azyl

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Celkový počet ilegálnych migrantov vrátených do Turecka tak od apríla 2016 prekročil už hranicu 1000 osôb, aktuálne je to 1014 ľudí.


Atény/Ankara/Brusel 12. apríla (TASR) - Grécko dnes v spolupráci s predstaviteľmi Frontexu vrátilo do Turecka ďalšiu skupinu 21 odmietnutých žiadateľov o azyl, tentoraz občanov Afganistanu, Alžírska, Bangladéšu, Maroka a Pakistanu.

Celkový počet ilegálnych migrantov vrátených do Turecka tak od apríla 2016 prekročil už hranicu 1000 osôb, aktuálne je to 1014 ľudí. K vracaniu migrantov dochádza na základe dohody medzi EÚ a Tureckom.

Únia môže v súlade so spomínaným dokumentom vrátiť do Turecka každého migranta, ktorý sa na niektorý z gréckych ostrovov dostal ilegálnou cestou a neuspel v Grécku so žiadosťou o udelenie štatútu utečenca.

Pomalosť procesu skúmania žiadostí v Grécku však spôsobuje, že sa na tamojších ostrovoch aj aktuálne zdržiava asi 13.700 ilegálnych prisťahovalcov, a to zväčša v preplnených utečeneckých táboroch.

Grécka polícia dnes navyše informovala, že na základe bilaterálnej grécko-tureckej dohody z roku 2001 vyhostili v uplynulých 15 mesiacoch do Turecka 1196 migrantov. Ďalších 979 ilegálnych prisťahovalcov vrátili do krajín ich pôvodu v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).