Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Grécko zadržalo štyri osoby súvisiace s nevydareným útokom v Belgicku

Ilustračné foto, členovia špeciálnej policajnej jednotky strážia ulicu počas protiteroristickej operácie v meste Verviers na východe Belgicka 15. januára 2015. Dvaja zabití pri protiteroristickej operácii v meste Verviers na východe Belgicka boli bojovníci za džihád, ktorí sa vrátili z bojísk v Sýrii. Foto: TASR/AP

Ak ich vypočúvanie prinesie dostatok dôkazov, grécke úrady pošlú vzorky DNA svojim kolegom do Belgicka na ďalšie vyšetrovanie.

Brusel 17. januára (TASR) - Grécke úrady zadržali štyri osoby v súvislosti s nevydareným pokusom islamistov o útok na belgickú políciu. Ak ich vypočúvanie prinesie dostatok dôkazov, grécke úrady pošlú vzorky DNA svojim kolegom do Belgicka na ďalšie vyšetrovanie, informovala dnes agentúra Reuters.

Belgické spravodajské stanice skôr priniesli správu o tom, že tamojšie úrady hľadajú muža marockého pôvodu z Bruselu, ktorý sa ukrýva v Grécku. Podľa gréckej polície im medzinárodné bezpečnostné orgány poskytli mená niekoľkých podozrivých osôb s cieľom preveriť, či sa nachádzajú v Grécku, alebo ním iba prešli.

Grécka polícia nekomentovala, či je na danom zozname aj muž menovaný belgickými médiami. Tie podľa agentúry DPA informovali, že plán mal zosnovať v Grécku 27-ročný Abdelhamid Abaaoud z Bruselu, ktorý je marockého pôvodu a odišiel do Sýrie, kde sa pripojil k teroristickej organizácii tzv. Islamský štát (IS).

Polícia v belgickom meste Verviers vo štvrtok počas razie zabila dvoch ozbrojencov. Následne bolo po celej krajine zatknutých 14 podozrivých osôb a dvaja ľudia vo Francúzsku. Belgicko zvýšilo stupeň pohotovosti a vyslalo stovky vojakov na pomoc polícii a ochranu ambasád, inštitúcií EÚ a židovských lokalít.