Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Grécko zakázalo robiť operácie s cieľom „normalizácie pohlavia“ u detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Za porušenie tohto zákazu hrozí lekárom, ktorí takýto zákrok vykonajú, pokuta alebo väzenie.

Atény 21. júla (TASR) - Grécky parlament zakázal vykonávať operácie na "normalizáciu pohlavia" na intersexuálnych dojčatách alebo deťoch narodených s netypickými chromozómami, ktoré ovplyvňujú anatómiu ich reprodukčných orgánov takým spôsobom, že nespadajú do normatívnej definície mužského alebo ženského pohlavia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v stredu.

Podľa nového zákona nie je možné vykonávať operácie, ktorých cieľom je zaistiť, aby dieťa nadobudlo znaky typické pre mužské alebo ženské pohlavie, na osobách mladších než 15 rokov. Takéto operácie bude možné po novom vykonať iba na základe rozhodnutia súdu.

Za porušenie tohto zákazu hrozí lekárom, ktorí takýto zákrok vykonajú, pokuta alebo väzenie.

Operácie, ktoré zahŕňajú i korekčné zákroky alebo hormonálne terapie zamerané na zmeny vzhľadu tváre alebo tela, bude možné po novom na ľuďoch vo veku od 15 rokov vykonať iba na základe súhlasu danej osoby.

Podľa Rinio Simeonidouovej, matky inetrsexuálnej osoby v tínedžerskom veku a členky vedenia organizácie Intersex Greece, takéto zákroky často viedli u pacientov k strate sexuálnej citlivosti či iným zdravotným problémom. Tento zákrok preto zakázali už i v Nemecku a Portugalsku a na Malte, uviedla Simeonidou.

"Som skutočne zarmútený chybami z minulosti, ktoré viedli k dramatickým situáciám, pretože sme nemali dosť vedomostí a odvahy," uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis pred hlasovaním parlamentu.

Grécko zakázalo začiatkom mája i tzv. konverzné terapie pre mladistvých, ktoré sú určené na potlačenie sexuálnej orientácie alebo pohlavnej identity jedinca. Členovia LGBTQ komunity i zdravotnícki experti túto terapiu odsúdili a označili ju za škodlivú a neetickú.