Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zamestnanci Akropoly si v dôsledku horúčav skrátia svoj pracovný čas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Areál Akropoly, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, bol od piatka minulého týždňa v dôsledku horúčav otvorený len tri dni v týždni.

Atény 19. júla (TASR) — Zamestnanci aténskej Akropoly, najnavštevovanejšej pamiatky v Grécku, od štvrtka prerušia prácu na štyri hodiny denne na protest proti pracovným podmienkam počas vlny horúčav. Oznámil to v stredu odborový zväz PEYFA, informuje agentúra AFP.

Areál Akropoly, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, bol od piatka minulého týždňa v dôsledku horúčav otvorený len tri dni v týždni. Toto opatrenie však bolo v pondelok zrušené po tom, čo sa znížila teplota pred novou vlnou horúčav, ktorá sa má začať vo štvrtok.

"Vzhľadom na problémy, ktorým sme v posledných dňoch čelili, sa jednomyseľne rozhodlo o opatreniach na ochranu zdravia zamestnancov bezpečnostnej služby... ako aj návštevníkov," uviedol odborový zväz PEYFA. Upozornil, že teploty prekročili 45 stupňov Celzia.

Akropola, ktorá v posledných mesiacoch zaznamenala výrazný nárast počtu návštevníkov, je bežne otvorená každý deň od 08.00 h do 20.00 h. Pre horúčavy bude otvorená len od 16.00 h.

Grécke úrady v uplynulých dňoch pristúpili k rôznym opatreniam, aby návštevníkom uľahčili znášanie horúčav. Rozdali napríklad desaťtisíce fliaš s vodou či rozmiestnili slnečníky, kde je možné nájsť útočisko pred slnkom.