Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko zamietlo žiadosť o vydanie dvoch údajných pučistov do Turecka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vydanie troch iných údajných pučistov schválili v Grécku v utorok, predtým však v pondelok súd v Aténach zamietol rovnakú požiadavku Turecka na vydanie trojice zbehov z tureckých vojsk.

Atény 8. decembra (TASR) - Požiadavku Turecka na vydanie dvoch údajných pučistov do krajiny polmesiaca zamietol dnes súd v Aténach, informovali grécke elektronické médiá.

Vydanie troch iných údajných pučistov schválili v Grécku v utorok, predtým však v pondelok súd v Aténach zamietol rovnakú požiadavku Turecka na vydanie trojice zbehov z tureckých ozbrojených síl.

Ako pre tlačovú agentúru DPA uviedli dnes grécki právnici, prípadom sa bude zaoberať grécky najvyšší súd.

Ankara požaduje od Atén neodkladné vydanie všetkých ôsmich niekdajších príslušníkov tureckých ozbrojených síl, ktorí krátko po zmarení júlového pokusu o štátny prevrat v krajine pristáli na armádnom vrtuľníku v gréckom meste Alexandrupoli a požiadali tam o azyl.

Žiadatelia o azyl mali v súdnej sieni potvrdiť, že v prípade vydania do Turecka by sa ich životy ocitli v ohrození. Poukázali na informácie a videozáznamy svedčiace o mučení ich kolegov-krajanov, uviedli právni zástupcovia Turkov. Rodinní príslušníci zbehov sú údajne prenasledovaní a čelia hrozbám.

Ôsmich príslušníkov tureckej armády odsúdil súd v Alexandrupoli 21. júla na dva mesiace väzenia podmienečne po tom, čo ich usvedčili z nezákonného vstupu do krajiny. Sudca im vymeral dvojmesačný väzenský trest s podmienečným odkladom na tri roky.