Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Grécko zasiahla ďalšia vlna štrajkov, trajekty zostali v prístavoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Akcie organizované štátnozamestnaneckými a komunistickými odbormi (ADEDY, PAME) sú prvými tohto rozmeru od júlového nástupu konzervatívnej vlády na čele s premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Atény 24. septembra (TASR) - Viaceré sektory v Grécku zasiahli v utorok rozsiahle štrajky na protest proti ďalším úsporným opatreniam a privatizácii. Akcie organizované štátnozamestnaneckými a komunistickými odbormi (ADEDY, PAME) sú prvými tohto rozmeru od júlového nástupu konzervatívnej vlády na čele s premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Najhoršie postihnutý je sektor dopravy, pričom všetky trajekty zostali v prístavoch a na niekoľko hodín bola prerušená i premávka na linkách mestskej hromadnej dopravy v Aténach. Okrem toho sa štrajkuje vo všetkých štátnych školách a úradoch, informovala tlačová agentúra DPA s odkazom na správy gréckej štátnej televízie (ERT).

Okolo poludnia sa majú štrajkujúci v Aténach a iných mestách zísť na demonštráciách.

Konzervatívec Kyriakos Mitsotakis vystriedal začiatkom júla dovtedajšieho ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa s prísľubom, že bude bojovať proti byrokracii a podporovať privatizáciu. Odbory vyjadrujú obavy z prepúšťania, hoci to Mitsotakisova vláda vylučuje.

Nová vláda chce taktiež obmedziť právo na štrajk. Ten má byť podľa navrhovaného zákona dovolený len vtedy, ak zaň zahlasuje viac než polovica členov daných odborov. Doteraz stačilo na vyhlásenie štrajku len uznesenie odborového vedenia.