Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Grécki policajti aj pobrežná stráž chcú koniec škrtov v platoch

Grécki policajti spoločne s hasičmi a príslušníkmi pobrežnej stráže pochodujú počas protestu proti úsporným vládnym opatreniam v Aténach 22. februára 2017. Grécka vláda a medzinárodní veritelia by mali už čoskoro dospieť k dohode o reformách, ktorá je potrebná na uvoľnenie ďalších financií v rámci záchranného programu. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Všetky odbory zúčastnené na dnešnom pokojnom proteste v Aténach žiadali viac pracovných miest, nárast miezd a vyššie odvody do dôchodkového systému.

Atény 22. februára (TASR) - Približne 1200 príslušníkov gréckej polície, pobrežnej stráže a požiarnikov vo svojich pracovných uniformách protestovalo dnes v centre Atén proti škrtom vo financovaní, platoch a nových pracovných miestach v dôsledku splácania dlhu Grécka voči medzinárodným veriteľom.

Demonštranti sa zišli pred budovou parlamentu s transparentmi s nápismi "Koniec škrtom, už to viac neunesieme" a mávali so svetlicami.

Predstavitelia policajných odborov uviedli, že v dôsledku rozpočtových škrtov na dosiahnutie úspor počas ostatných siedmich rokov majú grécki policajti k dispozícii veľmi slabý vozový park s takmer nefunkčnými vozidlami a zastarané komunikačné systémy, ktoré sú dobrým terčom pre zločincov na odpočúvanie.

Všetky odbory zúčastnené na dnešnom pokojnom proteste žiadali pre svojich členov viac pracovných miest, nárast miezd a vyššie odvody do dôchodkového systému.

Vysoko zadlžené Grécko uplatňuje nepopulárne úsporné opatrenia, ktoré už od roku 2010 požadujú Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) výmenou za záchrannú pôžičku.