Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Grécku nákladnú loď v Červenom mori zasiahla raketa

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Po incidente loď zmenila kurz a zamierila do prístavu, uviedla podľa televízie al-Arabíja spoločnosť Ambrey.

Dubaj 16. januára (TASR) - Nákladná kontajnerová loď plaviaca sa pod vlajkou Malty a patriaca Grécku bola počas plavby Červeným morom zasiahnutá raketou. Incident sa odohral 76 námorných míľ severozápadne od jemenského prístavného mesta Salíf. S odvolaním sa na britskú námornú bezpečnostnú firmu Ambrey o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Podľa námorných zdrojov citovaných agentúrou Reuters loď slúži na prepravu suchého nákladu a pri zásahu utrpela menšie škody. Po incidente loď zmenila kurz a zamierila do prístavu, uviedla podľa televízie al-Arabíja spoločnosť Ambrey.

Ako pripomína TASR, útoky húsíjských povstalcov z Jemenu na lode plaviace sa v tejto oblasti trvajú od novembra, pričom znepokojujú nielen lodné spoločnosti, ale aj svetové mocnosti, ktoré sa obávajú eskalácie viac ako tri mesiace trvajúcej vojny Izraela s militantmi z palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy.

V pondelok jemenskí povstalci - húsíovia - zasiahli protilodnou balistickou strelou nákladnú kontajnerovú loď Gibraltar Eagle, ktorá má amerického majiteľa a prevádzkovateľa a plaví sa pod vlajkou Mashallových ostrovov. Zásah lode počas plavby v Adenskom zálive asi 100 míľ od pobrežia Jemenu si nevyžiadal obete ani vážnejšie škody a loď mohla pokračovať v plavbe.

K útoku na americkú nákladnú loď prišlo deň po tom, čo húsíovia vypálili raketu na americký torpédoborec. Túto strelu sa však podarilo americkej armáde zostreliť.

Húsíovia útočili na tieto americké lode po tom, čo Spojené štáty a Británia v noci na piatok podnikli útoky proti húsíjským cieľom v Jemene.

Obe západné krajiny konali v reakcii na opakované útoky na lode v Červenom mori, ktoré húsíovia podnikajú od novembra na protest proti vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a ako prejav solidarity s Palestínčanmi.

Útoky húsíov a odveta za ne vyvolávajú obavy z rozšírenia vojny z Pásma Gazy do širšieho regiónu. Odborníci sa však obávajú aj narušenia dodávateľských reťazcov a vplyvu tejto situácie na snahy o udržanie globálnej inflácie pod kontrolou, doplnil Reuters.