Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Zahraničie

Grécku vládu do volieb povedie sudkyňa najvyššieho súdu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras oznámil svoju rezignáciu 20. augusta.

Atény 26. augusta (TASR) - Vassiliki Tanuová, doterajšia sudkyňa gréckeho najvyššieho súdu, sa pravdepodobne už v piatok stane prvou premiérkou v histórii krajiny. Prezident Prokopis Pavlopulos by ju podľa neoficiálnych informácií tlačovej agentúry Reuters z úradu hlavy štátu mal vymenovať do čela vládneho kabinetu, ktorého úlohou bude priviesť krajinu k predčasným parlamentným voľbám.

Najvyšší grécky predstaviteľ by takisto v piatok mal vypísať predčasné parlamentné voľby na 20. septembra, informoval zdroj, ktorý si neželá byť menovaný.

Podľa neho si prezident Pavlopulos želá urýchlenie celého procesu a čo najrýchlejšiu realizáciu volieb. Pokusy o vytvorenie novej vládnej koalície totiž nepriniesli dohodu zainteresovaných.

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras oznámil svoju rezignáciu 20. augusta v televíznom prejave.

Grécke médiá už vtedy špekulovali, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Na strane druhej sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov.