Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Grécku vládu zostaví Antonis Samaras, vodca Novej demokracie

Antonis Samaras, vodca konzervatívnej strany Nová demokracia Foto: TASR/AP

Samaras má tri dni na zostavenie koalície, ktorá bude schopná vládnuť. Ak neuspeje, mandát dostane druhá a v prípade jej neúspechu tretia najsilnejšia politická strana.

Atény 7. mája (TASR) - Grécky prezident Karolos Papulias dnes poveril zostavením vládnej koalície Antonisa Samarasa, vodcu konzervatívnej strany Nová demokracia (ND), ktorá získala v nedeľňajších parlamentných voľbách najviac hlasov - 18,85 percenta.

V 300-člennom parlamente bude mať Nová demokracia 108 poslancov, zatiaľ čo strany, ktoré nesúhlasia s reštriktívnymi opatreniami vlády, dostali spolu okolo 50 percent hlasov.

Samaras má tri dni na zostavenie koalície, ktorá bude schopná vládnuť. Ak neuspeje, mandát k zostaveniu vlády dostane druhá a v prípade jej neúspechu tretia najsilnejšia politická strana, pričom každá z nich bude mať na zostavení vlády tiež iba po tri dny.

Potrebuje nájsť partnerov, ktorí budú ochotní pokračovať v reformách dohodnutých s partnermi z eurozóny a Medzinárodným menovým fondom, čo je podmienka pre pokračovanie finančnej pomoci Aténam.

Samaras podporuje záväzky Grécka, ku ktorým sa zaviazalo v súvislosti s poskytnutím medzinárodných finančných balíčkov, ale vyzval na niektoré zmeny v nich.

Ako druhá najsilnejšia strana vyšla z volieb Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) na čele s 38-ročným Alesixom Tsiprasom. Ten pred voľbami tvrdil, že dlhová kríze nie je problém Grécka, ale EÚ, a že krajina by mala zvážiť bankrot. A kritizoval vedenie krajiny, že nepostupovalo razantnejšie pri rokovaniach s veriteľmi Grécka. Tretia najsilnejšia strana je Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) na čele s bývalým ministrom financií Evangelosom Venizelosom.

Strany akceptujúce pomoc zahraničia nemajú v parlamente väčšinu

Dve najväčšie grécke politické strany, ktoré pred časom vytvorili vládu národnej jednoty, konzervatívna Nová demokracia (ND) a Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) nemajú podľa konečných výsledkov volieb väčšinu v parlamente. Oznámil to dnes predseda končiaceho parlamentu Philippos Petsalnikos, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa konečných výsledkov volieb získali strany vlády národnej jednoty spolu 149 z 300 kresiel v parlamente, k absolútnej väčšine im chýbajú dve kreslá. Nepomohlo ani to, že v Grécku dostáva najsilnejšia strana z volieb automaticky navyše 50 poslaneckých kresiel, aby sa jej uľahčilo zostavovanie vlády.

Druhá najsilnejšia strana v parlamente - Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) dnes vylúčila možnosť vytvorenia vládnej koalície s víťaznou Novou demokraciou, ktorej lídra Antonisa Samarasa dnes prezident republiky poveril zostavením vládnej koalície. Vodca SYRIZA Alexis Tsipras po 40-minútovom rozhovore so Samarasom povedal, že názory oboch strán sú diametrálne rozdielne. SYRIZA podľa jeho slov požaduje zrušenie reštriktívnych vládnych opatrení, ktoré mnohí vinia z prehlbovania ekonomických problémov.

Koalíciu s doterajšími vládnymi stranami, ktoré podporujú dohodu o záchrannom balíku a súvisiace úsporné opatrenia, dnes odmietla aj strana Demokratická ľavica (DIMAR).

Samaras dostal na zostavenie vlády tri dni. Ak sa mu to nepodarí, pokúsi sa o to vodca druhej najsilnejšej strany Tsipras.

Samaras sa ešte dnes stretne s vodcom PASOK.

Ak by sa stranám, ktoré sa dostali do gréckeho parlamentu, nepodarilo zostaviť vládnu koalíciu, Grécko by bolo nútené zopakovať v polovici júna voľby.



Do parlamentu sa dostalo spolu sedem strán:

- Nová demokracia - 108 poslancov (18,85 %),

- Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) - 52 poslancov (16,78 %),

- PASOK - 41 poslancov (13,18 %),

- Nezávislí Gréci - 33 poslancov (10,6 %),

- Komunistická strana Grécka (KKE) - 26 poslancov (8,48 %), - Zlatý úsvit - 21 poslancov (6,97 %) a

- Demokratická ľavica (DIMAR) - 19 poslancov (6,1 %).