Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér dúfa v uzatvorenie obojstranne výhodnej dohody

Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras. Foto: TASR/AP

Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok vyjadril nádej, že sa na budúci týždeň podarí dosiahnuť obojstranne výhodnú dohodu na stretnutí 19 ministrov financií Eurozóny.

Brusel 13. februára (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok vyjadril nádej, že sa na budúci týždeň podarí dosiahnuť "obojstranne výhodnú" dohodu na stretnutí 19 ministrov financií Eurozóny po tom, ako Grécko a jeho veritelia prijali kroky smerom ku kompromisu. Informovala o tom agentúra AP.

Tsipras na záver summitu EÚ povedal, že jeho vláda je zaviazaná k získaniu nového premosťovacieho programu, ktorý krajine pomôže preklenúť nasledujúce mesiace a zabráni tomu, aby Grécko opustilo euro.

Grécky premiér a jeho ľavicová strana Syriza viní súčasnú politiku úsporných opatrení z dusenia ekonomiky.

Snaha dosiahnuť prechod krajiny na nový program financovania

Alexis Tsipras vo štvrtok vyhlásil, že jeho cieľom je prechod na nový program financovania a na svojom prvom summite Európskej únie dosiahol pokrok. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tsipras na tlačovej konferencii opísal rozhovory s predsedom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom ako pozitívny krok.

Grécky premiér dodal, že dosiahnutie technickej dohody v pondelok v Bruseli by tiež znamenalo politickú dohodu.

Tsipras zároveň odmietol, že rozhovory s trojicou gréckych veriteľov - Európskej pnie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu - v najbližších dňoch budú znamenať vyjednávania s Trojkou.