Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér potvrdil konanie predčasných volieb 6. mája

Lukas Papadimos Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby boli pôvodne plánované na polovicu februára, najmä pod tlakom Novej demokracie, ktorá vedie v prieskumoch.

Atény 11. apríla (TASR) - Grécky premiér Lukas Papadimos dnes potvrdil, že predčasné voľby sa v krajine uskutočnia 6. mája.

Na schôdzi vlády povedal, že ešte v priebehu dnešného dňa oficiálne predloží požiadavku na voľby gréckemu prezidentovi Karolosovi Papuliasovi.

Papadimosa - bývalého viceprezidenta Európskej centrálnej banky - vymenovali za gréckeho premiéra v novembri. Nasledujúcich päť mesiacov strávil presadzovaním tvrdých úsporných opatrení v snahe zabezpečiť medzinárodnú pomoc a dohodu o odpustení dlhov s bankami.

Papadimosovu technokratickú koaličnú vládu podporili väčšinoví socialisti zo strany PASOK a ich hlavný súper, konzervatívna strana Nová demokracia.

Parlamentné voľby boli pôvodne plánované na polovicu februára, najmä pod tlakom Novej demokracie, ktorá vedie v prieskumoch. Konzervatívci však súhlasili s ich odkladom po tom, ako sa ukázalo, že Papadimos potrebuje viac času na ukončenie rokovaní o pomoci od EÚ a MMF, druhom záchrannom balíku pre Grécko od roku 2010.