Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér sľubuje zintenzívnenie boja proti zmene klímy

Spálené autá sú vidieť po lesnom požiari neďaleko dediny Gennadi na ostrove Rhodos v Egejskom mori v juhovýchodnom Grécku vo štvrtok 27. júla 2023. Foto: TASR/AP

Lesné požiare sú v Grécku v horúcom a suchom letnom období síce bežné, ale podľa vedcov ich rozsah a intenzitu ešte zhoršujú klimatické zmeny.

Atény 27. júla (TASR) - Grécko musí prijať viac opatrení na boj proti klimatickým zmenám, vyhlásil vo štvrtok tamojší premiér Kyriakos Mitsotakis v čase, keď jeho krajina zápasí so stovkami ničivých lesných požiarov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa hasičského zboru aktuálne horí po celom Grécku vyše 500 požiarov, ktoré si vyžiadali už najmenej päť obetí. K šíreniu a vzniku nových požiarov napomáha vietor a horúčavy prevyšujúce 40 stupňov Celzia.

Lesné požiare sú v Grécku v horúcom a suchom letnom období síce bežné, ale podľa vedcov ich rozsah a intenzitu ešte zhoršujú klimatické zmeny.

Grécko preto musí podľa Mitsotakisa zreformovať svoju politiku prevencie a boja s požiarmi a spraviť viac pre zmiernenie dôsledkov klimatických zmien.

"Klimatická zmena môže byť realitou, nemôže však byť výhovorkou" pre ospravedlnenie nečinnosti, uviedol Mitsotakis na stretnutí s gréckou prezidentkou Katerine Sakellaropulosovou.

"Naša krajina by mala prijať viac opatrení... aby bola pripravená zmierniť čo možno najviac účinky reality, ktorú už začíname pociťovať a ktorá môže mať dramatické účinky na mnoho rôznych aspektov našej ekonomiky a spoločenského života," uviedol Mitsotakis.

Jablká a voda pre zvieratá, ktoré zanechali miestni obyvatelia, ležia v stredu 26. júla 2023 v spálenom lese neďaleko dediny Gennadi na ostrove Rhodos v Egejskom mori v juhovýchodnom Grécku.
Foto: TASR/AP


V dôsledku požiarov v pevninskom Grécku zhoreli v noci na štvrtok viaceré továrne a mnohí farmári boli nútení evakuovať svoj ohrozený dobytok. V stredu bolo tiež vo vidieckej oblasti nájdené telo 45-ročného pastiera. Ešte predtým úrady informovali o smrti ženy, ktorej telo našli v zhorenej dodávke.

Od stredy úrady nariaďujú evakuáciu niekoľkých požiarmi tvrdo zasiahnutých lokalít v Magnesii - pobrežnej oblasti ležiacej severne od Atén.

Počas uplynulých desiatich dní utrpelo pri hasení požiarov zranenie 74 požiarnikov. Hasiči pritom varovali, že vysoké riziko vzniku požiarov hrozí aj vo štvrtok.

V stredu večer ohrozovali plamene aj priemyselnú zónu mesta Volos. Ministerstvo práce vyzvalo ľudí pracujúcich v tejto oblasti, aby vo štvrtok prerušili svoju pracovnú činnosť.

Požiar v meste Kymi na ostrove Eubója, kde pri hasení požiaru zahynuli v utorok dvaja piloti lietadla, sa podarilo dostať pod kontrolu, podobne ako opätovne vznietené požiare na severe ostrova Korfu.

Hasiči stále bojujú s plameňmi v ťažko dostupnej horskej oblasti aj na ostrove Rodos, odkiaľ počas víkendu museli evakuovať vyše 20.000 obyvateľov a dovolenkárov.