Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér Tsipras zvažuje najnovší návrh Európskej komisie

Grécky premiér Alexis Tsipras sa pripravuje na televízne interview v pondelok 29. júna 2015 v Aténach. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Informoval o tom dnes grécky denník Kathimerini, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters. Záchranný program Grécka vyprší už dnes.

Atény/Brusel 30. júna (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras zvažuje najnovší návrh Európskej komisie na riešenie gréckej dlhovej krízy. Informoval o tom dnes grécky denník Kathimerini, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters. Záchranný program Grécka vyprší už dnes.

Grécky denník sa odvolal na nemenované zdroje. Podľa nich "úrad predsedu gréckej vlády oznámil Bruselu, že zvažuje nový návrh Európskej komisie, ktorý v pondelok (29.6.) zaslal Aténam predseda EK (Jean-Claude Juncker).



Zdroje z Európskej únie a Grécka ešte skôr oznámili, že Jean-Claude Juncker ponúkol Tsiprasovi, že dnes by sa mohli opätovne mimoriadne zísť ministri financií eurozóny, aby schválili vyplatenie finančnej pomoci Aténam, čím by zabránili defaultu (platobnej neschopnosti) Grécka. Podmienkou ale je, že Tsipras písomne potvrdí prijatie podmienok veriteľov.

Okrem Junckera písomný súhlas s podmienkami veriteľov bude musieť byť adresovaný aj šéfovi Euroskupiny Jeroenovi Dijssebloemovi, nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Navyše, podľa DPA by Tsipras mal v blížiacom sa nedeľňajšom referende podporiť návrhy zo strany veriteľov.