Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér vylúčil straníka, nechcel hlasovať za úsporné opatrenia

Antonis Samaras Foto: TASR/AP

Napriek vylúčeniu jedného zo svojich členov má Samarasova koaličná vláda v 300-člennom parlamente potrebnú nadpolovičnú väčšiu na prijatie balíka úsporných opatrení.

Atény 22. októbra (TASR) - Grécky premiér Antonis Samaras vylúčil jedného zo svojich spolustraníkov, ktorý avizoval, že bude hlasovať proti najnovšiemu balíku úsporných opatrení navrhnutých Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Dnes o tom informoval hovorca gréckej vlády Simos Kedikoglu.

Grécko je v záverečnej fáze procesu prijímania balíka škrtov v hodnote 11,5 miliardy eur v rokoch 2013-2014. Pred poskytnutím ďalšej pôžičky musí súbor opatrení ratifikáciou odobriť grécky parlament.

Nikosa Stavrogiannisa zbavili členstva v parlamentnej strane Nová demokracia po jeho vyjadreniach o tom, že bude hlasovať proti dohode o záchrannom balíku. Zahŕňa ďalšie znižovanie platov a dôchodkov, pretože doterajšie vlny podobných škrtov boli "nespravodlivé, tvrdé a neúčinné".

Musíme slúžiť v záujme "naliehavej národnej povinnosti" a "postaviť národný záujem nad všetko ostatné", uviedol Kedikoglu.

Stavrogiannisovo stranícke vylúčenie svedčí o Samarasovom tvrdom postupe voči poslancom, ktorí verejne podrývajú jeho záväzok presadzovať znižovanie nákladov v snahe obnoviť dôveryhodnosť Grécka v očiach jeho veriteľov, konštatuje Reuters.

Napriek vylúčeniu jedného zo svojich členov má Samarasova koaličná vláda v 300-člennom parlamente potrebnú nadpolovičnú väčšiu na prijatie balíka úsporných opatrení. Stavrogiannis zostáva v parlamente ako nezávislý poslanec.

Ide o prvého príslušníka konzervatívnej Novej demokracie, ktorého zbavili členstva za to, že nechcel podporiť prijatie balíka. Zástupcu ministra práce Nikosa Nikolopulosa premiér vylúčil v júli po tom, ako rezignoval na svoju funkciu. Nikolopulos svoje rozhodnutie zdôvodnil nesúhlasom s nedostatočne silným a rozhodným postupom vlády vo vyjednávaní so svojimi medzinárodnými veriteľmi.