Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Gréckych policajtov preškolia a vybavia telovými kamerami

Na snímke grécky minister pre civilnú ochranu Notis Mitarachi. Foto: TASR

Žiadne násilie zo strany gréckej polície nie je prípustné... Už som nariadil preškolenie v roku 2023 zamestnancov (polície) o postupoch pri zásahoch, povedal Mitarachi.

Atény 10. júla (TASR) - Grécki policajti budú preškolení a začnú nosiť tzv. telové kamery. Oznámil to v pondelok grécky minister pre civilnú ochranu Notis Mitarachi po tom, ako jeden z policajtov počas uplynulého víkendu zastrelil utekajúceho migranta, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Žiadne násilie zo strany gréckej polície nie je prípustné... Už som nariadil preškolenie v roku 2023 zamestnancov (polície) o postupoch pri zásahoch," povedal Mitarachi štátnej televízii ERT.

Cieľom opatrení je podľa jeho slov dosiahnuť, aby boli "na policajtoch aj v policajných vozidlách príslušné kamery", ako je to už vo väčšine vyspelých demokratických krajín.

K ohláseniu nových opatrení došlo po tom, ako policajt pri meste Larisa v strednej časti Grécka cez víkend zastrelil 20-ročného sýrskeho migranta. Mladý Sýrčan údajne ukradol pickup, s ktorým havaroval a z miesta nehody sa pokúsil utiecť po vlastných a policajt sa ho vydal prenasledovať.

Podľa predstaviteľa policajných odborov mladíka smrteľne postrelil 45-ročný príslušník, ktorého zbraň údajne vystrelila v momente, keď sa počas utekania za migrantom potkol.

"Polícia má veľmi špecifické pravidlá... vzťahujúce sa aj na (takéto) prenasledovanie... Naši policajti musia byť veľmi dobre vyškolení v presadzovaní týchto postupov," povedal Mitarachi.

Tragický incident oživil požiadavky verejnosti na zaistenie väčšieho dohľadu nad gréckou políciou. Tá v minulosti čelila už viacerým disciplinárnym konaniam pre údajné zneužitie právomocí, ktoré však len zriedka skončili udelením trestu.

AFP pripomína, že len v decembri zastrelil neďaleko Solúna policajt na motorke rómskeho tínedžera, ktorý údajne odišiel z benzínovej čerpacej stanice bez zaplatenia.

O potrebe telových kamier na príslušníkoch polície sa pritom v Grécku diskutuje už roky, pričom zavedenie takéhoto opatrenia sľubovali už aj dvaja Mitarachiho predchodcovia v úrade. Mitarachi povedal, že realizáciu tohto kroku zbrzdili obavy súvisiace s ochranou osobných údajov.