Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Greenpeace spája spotrebné značky s ničením pralesov v Indonézii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viac ako tri štvrtiny národného parku Tesso Nilo s rozlohou 1000 kilometrov štvorcových sa zmenili na nelegálne plantáže na pestovanie palmového oleja.

Jakarta 19. septembra (TASR)- Spoločnosti vyrábajúce palmový olej, ktoré zásobujú aj veľké svetové značky, zničili v Indonézii od roku 2015 už 130.000 hektárov dažďového pralesa. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálnu správu organizácie Greenpeace.

Podľa údajov indonézskej vlády bolo v tejto východoázijskej krajine v rokoch 1990-2015 zničených 24 miliónov hektárov dažďového pralesa. Greenpeace informuje, že 40 percent odlesňovania sa uskutočňuje v provincii Papua vo východnej časti Indonézie.

Minimálne 20 výrobcov palmového oleja zásobuje 12 svetových výrobcov spotrebného tovaru - vrátane spoločností Unilever, Nestlé, Colgate-Palmolive a Mondeléz.

Správa Greenpeace obsahuje dôkazy o vykorisťovaní a spoločenských konfliktoch, nelegálnom odlesňovaní, budovaní plantáží bez povolení v chránených oblastiach a o lesných požiaroch spojených s ničením vegetácie.

Viac ako tri štvrtiny národného parku Tesso Nilo s rozlohou 1000 kilometrov štvorcových sa zmenili na nelegálne plantáže na pestovanie palmového oleja. V parku Tesso Nilo v strednej časti indonézskeho ostrova Sumatra žijú tigre, orangutany a slony.

Výstavba plantáží a ničenie prirodzeného prostredia zvierat za posledných 16 rokov spôsobili pokles populácie orangutana bornejského o polovicu.