Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Greenpeace vyzval v Budapešti na vyradenie dieselových vozidiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktivisti pripomenuli, že v Budapešti každý druhý až tretí deň prekračujú hodnoty znečistenia ovzdušia povolenú hranicu.

Budapešť 26. februára (TASR) - Aktivisti Greenpeace vyvesili v utorok ráno na monumentálnu sochu slobody na budapeštianskom vrchu Gellért obrovský plagát s nápisom "Čistý vzduch!". Informoval o tom spravodajský server Mérce.hu, podľa ktorého táto mimovládna organizácia na ochranu životného prostredia žiada postupné úplné vyradenie dieselových áut z budapeštianskej premávky.

Podľa servera nasadili aktivisti plynové masky na sochy okolo pomníka ženy držiacej nad hlavou palmový list, ktorý symbolizuje oslobodenie a ktorý je spolu s podstavcom vysoký 40 metrov.

Chemický expert maďarskej organizácie Greenpeace Gergely Simon uviedol, že od vedenia mesta Budapešť žiadajú, aby pripravilo projekt na postupné úplné vyradenie dieselových vozidiel z hlavného mesta, medzi nimi aj starých autobusov budapeštianskeho dopravného podniku BKV.

Aktivisti pripomenuli, že v Budapešti každý druhý až tretí deň prekračujú hodnoty znečistenia ovzdušia povolenú hranicu. Podľa nich by v roku 2026 už nemali v hlavnom meste vôbec jazdiť autá poháňané naftou. Požadujú tiež prísne regulovanie palív na vykurovanie, ktoré výraznejšie znečisťujú ovzdušie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)