Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Grónska premiérka platila zo štátnych peňazí rodinné výlety

Grónska premiérka Aleqa Hammondová Foto: TASR/AP

Po vypuknutí škandálu požiadala Aleqa Hammondová o dočasné uvoľnenie z práce.

Kodaň 30. septembra (TASR) - Grónska premiérka Aleqa Hammondová požiadala o dočasné uvoľnenie z práce práve v období finančného škandálu okolo zneužitia verejných peňazí. Informovali o tom dnes grónske noviny Sermitsiaq AG.

Premiérka dnes predniesla úvodný príhovor na zasadaní grónskeho parlamentu, ktorý bude následne diskutovať o jej žiadosti. Novinám to oznámil predseda grónskeho zákonodarného zhromaždenia Lars-Emil Johansen.

Kontrolný výbor parlamentu predložil v piatok 26. septembra správu, podľa ktorej Hammondová minula zo štátnych peňazí 106.000 dánskych korún (14.233 eur) na súkromné lety a hotely pre rodinných príslušníkov.

Hammondová je šéfkou sociálnodemokratickej politickej strany Siumut (Vpred) a úrad premiérky Grónska zastáva od apríla 2013, uviedla agentúra Reuters.

Ostrovná krajina Grónsko, väčšinou pokrytá ľadom, je súčasťou Dánska, ale má autonómiu s vlastným parlamentom nazývaným Landsting. Grónsko geograficky patrí k Severnej Amerike, hoci historicky, politicky a ekonomicky je silne prepojené s Európou.