Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Loď uviaznutú v Grónsku sa napokon podarilo vyslobodiť

Na leteckej snímke je nórska výletná loď Ocean Explorer s 206 pasažiermi a posádkou, ktorá uviazla na plytčine v pondelok v národnom parku v zálive Alpefjord asi 1400 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Nuuk v severozápadnom Grónsku v utorok 12. septembra. Foto: TASR/AP

Výletná loď Ocean Explorer s 206 ľuďmi na palube uviazla v grónskom fjorde Alpefjord ešte v pondelok.

Nuuk 14. septembra (TASR) - Luxusnú výletnú loď Ocean Explorer, uviaznutú na plytčine na odľahlom mieste vo východnom Grónsku, sa po opakovaných pokusoch napokon podarilo vyslobodiť. Oznámil to vo štvrtok hovorca dánskych ozbrojených síl, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa hovorcu loď odtiahol z plytčiny tzv. trawler, teda rybárske plavidlo vybavené vlečnou sieťou. Žiaden z 206 pasažierov ani členov posádky pri tom neutrpel zranenia.

Predtým prebehli najmenej tri neúspešné pokusy o vyslobodenie uviaznutej lode za pomoci prílivu. V predchádzajúcich dňoch sa o to najprv pokúšala posádka samotného Ocean Exploreru a potom aj grónske výskumné plavidlo.

Výletná loď Ocean Explorer uviazla v grónskom fjorde Alpefjord ešte v pondelok, v oblasti ležiacej zhruba 1400 kilometrov severovýchodne od grónskeho hlavného mesta Nuuk.

Podľa dánskej armády loď zrejme nebola poškodená natoľko, že by predstavovala hrozbu pre životné prostredie. Všetci pasažieri aj členovia posádky sú podľa nej v poriadku.

Agentúra AP s odvolaním sa na operátora lode Ocean Explorer vo štvrtok informovala, že najmenej traja pasažieri sa nakazili ochorením COVID-19. Nachádzajú sa v izolácii a priamo na lodi sa o nich stará tím zdravotníkov.