Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Grossi: Jadrová energia je dôležitá v boji proti klimatickej zmene

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi (vpravo) sa rozpráva s belgickým premiérom Alexandrom De Croom počas jeho príchodu na summit jadrovej energie v Bruseli 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

Decembrová Konferencia OSN o zmene klímy (COP28) v Dubaji podľa Grossiho jasne ukázala, že pro-environmentálna orientácia znamená podporovať jadrovú energiu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 21. marca (TASR) - Jadrová energia zohráva dôležitú úlohu v boji proti klimatickej zmene, uviedol vo štvrtok generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, informuje TASR. Spolu s lídrami viac než 30 krajín sa v Bruseli stretol na Summite o jadrovej energii (NES).

Decembrová Konferencia OSN o zmene klímy (COP28) v Dubaji podľa Grossiho jasne ukázala, že pro-environmentálna orientácia znamená podporovať jadrovú energiu. NES označil za novú kapitolu v jadrových záväzkoch.

"Sme na križovatke. Prechod na udržateľné zdroje energie upadá z dôvodu pomalého pokroku i zvyšujúcej sa únavy. Jadrová energia, dôležitý spojenec v boji proti klimatickej zmene, je kľúčová pre vyrovnanú zmes energií," uviedol Grossi na sociálnej sieti X.

Potenciál jadrovej energie v oblasti podpory zeleného prechodu (na udržateľné zdroje) sa podľa neho bez rozhodného konania môže stratiť.

Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že jadrová energia môže pomôcť poraziť klimatickú krízu a pomôcť vytvoriť strategickú autonómiu.

Cieľom NES bolo zdôrazniť úlohu jadrovej energie pri obmedzovaní využívania fosílnych palív, zvýšení energetickej bezpečnosti a posilnení hospodárskeho rozvoja.

Podujatie organizovali Belgicko a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Konalo v Bruseli neďaleko Atómia vybudovaného v roku 1958, ktoré malo za úlohu podporiť využitie jadrovej energie na mierové účely, píše agentúra AP. Dodáva, že štvrtkové stretnutie malo byť venované strategickému plánovaniu a neočakávali sa žiadne závery použiteľné v praxi.

Environmentálne skupiny, ktoré sa zhromaždili pred budovou, kde sa summit konal, sa usilovali upozorniť na nebezpečenstvá technológií a presvedčiť lídrov, že obnoviteľné zdroje energie ako vietor a slnko sú v praxi oveľa využiteľnejšie a užitočnejšie.