Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Gruzínska prezidentka vetovala zákon o zahraničnom vplyve

Demonštranti sa zúčastňujú na opozičnom proteste proti „ruskému zákonu“ pri budove parlamentu v centre gruzínskeho mesta Tbilisi v utorok 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Tbilisi 18. mája (TASR) - Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala kontroverzný zákon o zahraničnom vplyve, píše TASR na základe agentúr AFP a Reuters.

"Tento zákon je vo svojej podstate a duchu ruský. Je v rozpore s našou ústavou a všetkými európskymi normami, takže predstavuje prekážku na našej európskej ceste," vyhlásila.

Gruzínsky parlament schválil v treťom čítaní návrh zákona o zahraničnom vplyve ešte v utorok v pomere 84 k 30.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Na základe zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizujú viaceré medzinárodné organizácie vrátane Európskej únie, NATO, Rady Európy či OSN.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Takúto legislatívnu normu sa snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.