Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Gruzínsko a USA podpísali memorandum o vojenskej spolupráci

Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry. Foto: TASR/AP

Pred summitom NATO, ktorý sa tento týždeň koná v Poľsku, došlo k posilneniu vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami.

Moskva 6. júla (TASR) - Gruzínsky premiér Giorgi Kvirikašvili a americký minister zahraničných vecí John Kerry podpísali dnes memorandum o spolupráci v oblasti obrany. Podľa agentúry DPA tak pred summitom NATO, ktorý sa tento týždeň koná v poľskej metropole Varšava, došlo k posilneniu vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami.

"Spojené štáty rozhodne podporujú bezpečnosť, prosperitu a euroatlantické ašpirácie Gruzínska", uviedol na Twitteri Kerry.

Spojené štáty poskytli Gruzínsku finančnú pomoc vo výške približne 4,3 miliardy dolárov a v "súčasnosti pracujú na dôležitej strategickej úlohe partnerstva medzi oboma štátmi, a tou je obrana", uviedol podľa úradného prepisu rozhovoru s Kvirikašvilim americký minister zahraničných vecí, ktorý dnes navštívil gruzínsku metropolu Tbilisi.

Ešte pred summitom NATO vo Varšave, ktorého sa Kerry v piatok zúčastní spolu s americkým prezidentom Barackom Obamom, navštívi šéf americkej diplomacie ukrajinskú metropolu Kyjev.

Bývalé sovietske republiky Gruzínsko i Ukrajina sú znepokojené početnými vojenskými aktivitami Ruska, preto sa snažia prehĺbiť vzťahy so Západom v podobe pridruženia sa k EÚ a úsilia o členstvo v Severoatlantickej aliancii.