Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gruzínsko kritizuje Rusko za snahu o anektovanie Abcházska

Foto: TASR

Gruzínski predstavitelia dnes odsúdili podpísanie dohody o cezhraničnej spolupráci medzi Ruskom a gruzínskym regiónom Južné Osetsko a obvinili Moskvu zo zámeru anektovať toto územie.

Tbilisi 19. februára (TASR) - Gruzínski predstavitelia dnes odsúdili podpísanie dohody o cezhraničnej spolupráci medzi Ruskom a gruzínskym regiónom Južné Osetsko a obvinili Moskvu zo zámeru anektovať toto územie, podporované Kremľom počas jeho päťdňového vojnového konfliktu s Gruzínskom v roku 2008.

Gruzínsko, ktoré má ambície vstúpiť do NATO, viedlo konflikt s Ruskom aj o ďalší separatistický región Abcházsko. Po skončení vojny Rusko obe územia formálne uznalo ako suverénne štáty. Odvtedy tak učinilo niekoľko ďalších členov OSN: Venezuela, Nikaragua a Nauru; Vanuatu a Tuvalu svoje uznanie neskôr stiahli.

Moskva podpísala s Abcházskom dohodu o strategickom partnerstve vlani v novembri, sedem mesiacov po anexii ukrajinského polostrova Krym. Kremeľ chce podpísať podobnú dohodu aj s Južným Osetskom, pričom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už so svojím juhoosetským náprotivkom podpísal predbežnú zmluvu.

"Ide o ďalšiu aktivitu proti suverenite a územnej celistvosti Gruzínska. Je to pokus umelo prekresliť medzinárodne uznané hranice,"
uviedol gruzínsky rezort diplomacie. Podľa Lavrova, ktorého citovala agentúra Reuters, Rusko "pristúpi k opatreniam so zámerom predísť negatívnemu vplyvu snáh zatiahnuť Gruzínsko do NATO".