Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili podal demisiu

Na archívnej snímke Irakli Garibašvili. Foto: TASR/AP

Dnes odchádzam z postu predsedu vlády, uviedol v televíznom vyhlásení 41-ročný gruzínsky premiér Irakli Garibašvili.

Tbilisi 29. januára (TASR) - Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili podal v pondelok po troch rokoch v úrade demisiu. Jeho zámerom je ako nový predseda vládnucej strany uspieť v októbrových parlamentných voľbách. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Dnes odchádzam z postu predsedu vlády," uviedol v televíznom vyhlásení 41-ročný Garibašvili. V súčasnom volebnom období viedol vládu od februára 2021 a premiérom bol aj v rokoch 2013-2015. Dodal, že na zjazde strany Gruzínsky sen - demokratické Gruzínsko (KO-DS) 1. februára sa má stať jej predsedom. Minulý mesiac oznámil politický návrat jeho blízky spojenec, vplyvný oligarcha Bidzina Ivanišvili.

"Gruzínsky sen sa musí pripraviť na presvedčivé víťazstvo v októbrových parlamentných voľbách. Ďakujem Bidzinovi Ivanišvilimu za jeho podporu," povedal odchádzajúci premiér. Novým premiérom bude súčasný šéf strany Irakli Kobachidze, uviedla provládna televízna stanica Imedi.

Ivanišvili sa vlani v decembri stal čestným predsedom vládnucej KO-DS, ktorú založil v roku 2012. Považuje sa za najbohatšieho muža krajiny a hoci donedávna nemal žiadnu oficiálnu politickú úlohu, jeho vplyv na gruzínsku politiku je veľmi silný.

Analytici naznačili, že jeho návrat do politiky je predzvesťou blížiacich sa zmien. Obmedzenie moci oligarchov bolo pritom jednou z viacerých požiadaviek Európskej únie, ak chce Gruzínsko napredovať na ceste k európskej integrácii.