Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky prezident: Som pripravený na schôdzku s Putinom

Prezident Gruzínska Giorgi Margvelašvili, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ohniskom vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste 2008 bolo Južné Osetsko, odštiepenecký gruzínsky región.

Tbilisi 16. mája (TASR) - Gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili v stredu vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Vyjadril sa tak na stretnutí so študentmi v Tbilisi, ktoré odvysielala televízia Rustavi-2.

"Vždy som tvrdil a teraz opakujem, že som pripravený na racionálny dialóg s ruským prezidentom. Myslím si, že prostredníctvom tohto dialógu je možné diskutovať o riešeniach zásadných problémov nahromadených vo vzťahoch medzi oboma krajinami," uviedol Margvelašvili. Citovala ho agentúra TASS.

Gruzínsky premiér Giorgi Kvirikašvili už v marci vyzval na obnovenie diplomatických vzťahov s Ruskom. Konštatoval, že Rusko a Gruzínsko by mali podniknúť spoločné kroky zamerané na prelomenie patového stavu, ktorý trvá od konfliktu spred desiatich rokov.

Ohniskom vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste 2008 bolo Južné Osetsko, odštiepenecký gruzínsky región. Po päťdňovom konflikte, v ktorom zahynulo vyše 1000 ľudí vrátane 72 ruských vojakov, vyhlásilo Južné Osetsko nezávislosť.

Rusko 26. augusta 2008 uznalo nezávislosť Južného Osetska, ako aj Abcházska, ďalšieho gruzínskeho separatistického regiónu. Z členských štátov OSN uznali nezávislosť oboch republík okrem Ruska ešte Venezuela, Nikaragua a Nauru.