Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky ústavný súd uvoľnil cestu pre odvolanie Zurabišviliovej

Ilustračná snímka Foto: TASR

Gruzínska vládnuca strana priznala, že má iba malú šancu zosadiť prezidentku.

Tbilisi 16. októbra (TASR) - Ústavný súd v Gruzínsku v pondelok rozhodol, že proeurópska prezidentka Salome Zurabišviliová porušila ústavu svojimi neoprávnenými cestami do zahraničia. Umožnil tým začať v parlamente proces jej odvolávania (impeachment), informuje TASR podľa agentúry AFP.

V septembri sa poslanci vládnej strany Gruzínsky sen rozhodli zosadiť prezidentku, pretože Zurabišviliová bez mandátu od vlády lobovala v zahraničí za členstvo Gruzínska v Európskej únii.

"Prezidentka Gruzínska Salome Zurabišviliová porušila ústavu" tým, že uskutočnila zahraničné návštevy bez súhlasu vlády, uviedol predseda ústavného súdu Merab Turava.

Gruzínska vládnuca strana priznala, že má iba malú šancu zosadiť prezidentku. V parlamente má 84 kresiel, pričom na odvolanie hlavy štátu potrebuje najmenej 100 poslancov. Opozičné strany už avizovali, že odvolanie prezidentky nepodporia.

Predseda Európskej rady Charles Michel sa s gruzínskou prezidentkou stretol v septembri v Bruseli. Na stretnutí potvrdil, že cesta do EÚ je pre Gruzínsko otvorená a zdôraznil reformy, ktoré musí krajina urobiť.

Zurabišviliová (71) je prezidentkou od roku 2018.