Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Obhajcovia pätice obvinených z Guantánama chcú byť 48 hodín vo väzení

Na kresbe zo súdnej siene je pätica (vľavo) hlavných strojcov teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 Foto: TASR/AP

Chcú si tak pripraviť argumenty proti trestu smrti ich klientov.

Fort Meade 29. januára (TASR) - Obhajcovia piatich mužov, obvinených z prípravy teroristických útokov z 11. septembra, dnes na súde požiadali, aby mohli stráviť 48 hodín vo väzení Guantánamo. Chcú si tak pripraviť argumenty proti trestu smrti ich klientov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Ako vysvetlila advokátka Cheryl Bormannová - zastupujúca Walída bin Attaša - obhajcovia potrebujú plne pochopiť väzenské podmienky, aby mohli vyvrátiť argument vlády, že trest smrti bude primeraným trestom.

Hoci je proces iba v prípravnom štádiu, advokát James Connell, ktorý obhajuje Alího Abd al-Azíza Alího, naznačil, že obhajoba by mohla pred vojenskou komisiou otvoriť ďalší proces - na základe zákona, zakazujúceho kruté a výnimočné tresty armádnych zajatcov.

Americká vláda argumentovala, že dve noci vo väzení Guantánamo by boli príliš a obhajcom ponúkla kratší, niekoľkohodinový pobyt. Vláda USA tiež odmietla zverejniť dokumenty Medzinárodného výboru Červeného kríža o väzení Guantánamo. Podľa Washingtonu by to mohlo poškodiť americkú národnú bezpečnosť a verejný záujem.

V pondelok sa na Guantáname na Kube začalo ďalšie kolo predbežných vypočutí pätice mužov, obvinených z prípravy teroristických útokov z 11. septembra. Vypočutia sú naplánované na štyri dni.

Údajný hlavný organizátor Chálid Šajch Muhammad a štyria ďalší - Walíd bin Attaš, Ramzí bin aš-Šíbh, Alí Abd al-Azíz Alí a Mustafá Ahmad Hausáwí - v prípade uznania viny čelia trestom smrti.