Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Guatemala: Iberoamerický summit poukázal na migráciu

Venezuelčania utekajú zo svojej krajiny pred kolabujúcou ekonomikou a autokratickou vládou do Kolumbie. Venezuelské deti pritom spia na ulici, trpia hladom a neliečenými infekciami a často sú navádzané na prostitúciu, všíma si agentúra AP. Na základe najnovšieho sčítania sa tiež zistilo, že zhruba štvrtinu z odhadovaného počtu 442.500 venezuelských migrantov, ktorí v Kolumbii žijú ilegálne, tvoria maloletí. Foto: TASR/AP

Kostarický prezident Carlos Alvarado počas summitu vyzval na dialóg, ktorý by riešil politické krízy sužujúce Venezuelu a Nikaraguu.

Antigua 17. novembra (TASR) - Lídri španielskojazyčných krajín upozornili v piatok na problém veľkého množstva ľudí opúšťajúcich v súčasnosti Venezuelu či stredoamerické štáty, aby unikli pred chudobou, násilím, politickou nestabilitou a prenasledovaním. V rámci iberoamerického summitu v Guatemale vyzvali na podporu rozvoja predmetných krajín a pomoc chudobným vrstvám obyvateľstva v záujme zmiernenia týchto migračných vĺn, informovala agentúra AP.

Účastníkmi stretnutia v guatemalskom meste Antigua bola vyše desiatka prezidentov, ako i španielsky kráľ Filip VI.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto apeloval na ostatných lídrov, aby budúci mesiac na konferencii v Maroku podpísali Globálny pakt OSN o migrácii. Práve Mexiko čelí v súčasnosti náporu migrantov zo stredoamerických štátov, presúvajúcich sa v tzv. karaváne smerom k hranici so Spojenými štátmi.

"Je pravda, že najlepším spôsobom, ako zamedziť tomu, aby ľudia nedobrovoľne migrovali, je podporovať - okrem iných vecí - vnútorný rozvoj našich krajín," povedal Peňa Nieto podľa AP.

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández pripísal emigráciu zo svojej krajiny kávovej kríze a suchám v dôsledku klimatickej zmeny. Migranti zo spomínanej karavány však uvádzajú, že ich odchod súvisí s chudobou, násilím a neistotou v Hondurase.

Kostarický prezident Carlos Alvarado počas summitu vyzval na dialóg, ktorý by riešil politické krízy sužujúce Venezuelu a Nikaraguu.

Guatemalský prezident Jimmy Morales ako hostiteľ povedal, že cieľom stretnutia bolo "obnoviť oddanosť tohto regiónu udržateľnému rozvoju".