Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Guatemala má nového dočasného prezidenta, bývalý je vo väzení

Alejandro Maldonado Foto: TASR/AP

Nasledujúce prezidentské voľby sa v Guatemale konajú už túto nedeľu.

Guatemala 4. septembra (TASR) - Úrad guatemalského generálneho prokurátora nariadil bývalému prezidentovi Ottovi Pérezovi zostať vo väzbe až do začatia dnešného súdneho pojednávania v rozsiahlom korupčnom škandále v období pred voľbami. Informovala o tom agentúra AP.

Prezident Pérez podal vo štvrtok dobrovoľne demisiu po tom, ako na neho prokurátorka Thelma Aldanová vydala zatykač a vzniesla obvinenia z nezákonného spolčenia, prijatia úplatkov a colného podvodu. Guatemalský parlament v utorok zbavil prezidenta trestnoprávnej imunity.

Prezidentského úradu sa vo štvrtok na krátke obdobie, do zloženia prísahy novej hlavy štátu 14. septembra, ujal viceprezident Alejandro Maldonado. Nasledujúce prezidentské voľby sa v Guatemale konajú už túto nedeľu.

Exprezidentov obhajca médiám povedal, že Pérez je ochotný so súdom spolupracovať, trvá však na svojej nevine.

Škandál okolo korupčnej skupiny známej ako La Línea oslabil Pérezovu vládu a uvrhol Guatemalu do chaosu krátko pred voľbami nového prezidenta a parlamentu, v ktorých však doterajšia hlava štátu nekandiduje. Tisíce Guatemalčanov vyšli v uplynulých týždňoch do ulíc tamojších miest, kde vyzývali Péreza na odstúpenie.

V súčasnosti 64-ročný Pérez, bývalý armádny generál, získal prezidentské kreslo na základe prísľubu, že bude bojovať proti zločinu a korupcii. Vyšetrovatelia tvrdia, že Pérez stál na čele korupčnej skupiny, ktorá dostávala úplatky za to, že sa dovozcovia vyhli plateniu cla.

V súvislosti so škandálom už dávnejšie odstúpila viceprezidentka Roxana Baldettiová, ktorá je vo vyšetrovacej väzbe, ako aj viacero ministrov.