Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po hádke v guatemalskej dedine zahynulo osem ľudí, bili sa mačetami

Páska na mieste činu Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom hádky bol spor o výstavbu cementárne a diaľnice v blízkosti obce.

Guatemala 21. septembra (TASR) - Najmenej osem ľudí zahynulo a ďalšie desiatky utrpeli zranenia v guatemalskej dedine Los Pajoques, keď medzi miestnymi obyvateľmi, ozbrojenými mačetami a strelnými zbraňami, vypukol spor o výstavbu cementárne a diaľnice v blízkosti ich obce. Informovala o tom dnes agentúra AP.

V Los Pajoques, ležiacich približne 40 kilometrov západne od metropoly Guatemala, zhorelo v dôsledku nepokojov najmenej šesť áut, ako aj rodinný dom.

Miestne úrady pôvodne oznámili, že pri násilnostiach zahynulo šesť ľudí, ale v sobotu večer vyhlásili, že mŕtvych je osem.

Násilie vypuklo v piatok neskoro večer, keď sa zástancovia oboch rozvojových projektov dostali do ostrej výmeny názorov so svojimi odporcami, ktorí tvrdia, že výstavba cementárne a diaľnice zníži hodnotu ich pozemkov, povedal pre agentúru AP guatemalský minister vnútra Mauricio López Bonilla.

Podľa Bonillu, ktorý Los Pajoques navštívil v sobotu, boli niektoré obete dosekané mačetami, iné niesli stopy strelných poranení. Na základe predbežných správ pochádza päť obetí z jednej rodiny. Minister vnútra uviedol, že na zabezpečenie pokoja a poriadku zostane v dedine veľká policajná jednotka.

Nad krvavým incidentom vyjadril poľutovanie aj guatemalský prezident Otto Pérez Molina, ktorý na svojom účte na Twitteri napísal, že ministra vnútra poveril, aby páchateľov masakry vypátral a postavil pred spravodlivosť.

Fotogaléria: Masaker v Guatemale