Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Guatemala: Ozbrojená potýčka vo väznici si vyžiadala najmenej 16 obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Konflikt je poslednou zo série tragických väzenských potýčok, ktoré za uplynulé roky postihli túto stredoamerickú krajinu.

Guatemala 30. novembra (TASR) - Najmenej 16 väzňov prišlo o život počas nepokojov, ktoré vypukli v nedeľu v preplnenom väzenskom zariadení v Guatemale. Niektorí z väzňov boli ozbrojení útočnými puškami AK-47. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Konflikt je poslednou zo série tragických väzenských potýčok, ktoré za uplynulé roky postihli túto stredoamerickú krajinu.

Najnovšie nepokoje vypukli vo väznici nazývanej Canada, ktorá leží približne 65 kilometrov južne od hlavného mesta Guatemala. V zariadení s kapacitou 600 väzňov je momentálne umiestnených až 3092 trestancov.

"Všetci mŕtvi sú väzni, obete spomedzi strážcov vylučujeme. Príčinou bola hádka medzi väzňami," uviedol hovorca guatemalského väzenského systému Rudy Esquivel. Na krviprelievaní sa podieľali aj väznení členovia zločineckých gangov. Ako sa trestanci dostali k puškám, nie je známe.

Situáciu v zariadení pomáhali riešiť špeciálne policajné sily, ako aj armáda. Multimiliónový kontrakt na rozšírenie väzenia získala vlani mexická stavebná spoločnosť ICA, ktorá sa však topí v dlhoch, dopĺňa Reuters.