Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí požiaru v detskom domove sa zvýšil na takmer 40

Na archívnej snímke sú bábiky položené na kockách uhlia pred prezidentským úradom v Guatemale 9. marca 2017. Foto: TASR AP

Požiar vypukol v stredu v blízkosti hlavného mesta Guatemaly. Z dvoch desiatok dievčat, ktoré zostávajú v nemocnici, je takmer desať v kritickom stave s popáleninami 3. stupňa.

Guatemala 10. marca (TASR) - Počet obetí požiaru, ktorý v stredu vypukol v detskom domove blízko hlavného mesta Guatemaly, stúpol dnes na najmenej 38 po tom, ako ďalšie z dievčat podľahlo ťažkým zraneniam. Obeťami sú tínedžerky, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Požiar v detskom domove vypukol po pokuse jeho obyvateľov o hromadný útek, ku ktorému došlo v utorok; vtedy sa z tohto štátneho zariadenia pokúsili dostať desiatky chovancov. Väčšinu z nich policajti zadržali a zatvorili ich v ubikáciách.

V stredu ráno niekto v dievčenskej časti domova podpálil penové matrace. Požiar sa rýchlo rozšíril a zakrátko pohltil dve budovy komplexu detského domova.

Devätnásť zuhoľnatených tiel dievčat našli záchranári v troskách budovy ešte v stredu po uhasení požiaru. Ďalších devätnásť z 39 hospitalizovaných chovankýň detského domova vo veku 13-17 rokov svojim zraneniam neskôr podľahlo.

K požiaru došlo v dievčenskej časti detského domova v obci San José Pinula, vzdialenej 21 kilometrov od hlavného mesta Guatemala. Podľa úradov mal detský domov kapacitu 500 ľudí, bolo v ňom však najmenej 800 chovancov.

Z dvoch desiatok dievčat, ktoré zostávajú v nemocničnom ošetrení, je takmer desať v kritickom stave s popáleninami 3. stupňa na viac ako 50 percentách tela.

Zariadenie s názvom Bezpečný domov Nanebovzatia Panny Márie bolo od roku 2015 pod väčším dohľadom úradov vzhľadom na správy o preplnenosti, zlom zaobchádzaní a sexuálnom vykorisťovaní.

Viacero aktivistických skupín oznámilo, že na dnes plánuje zhromaždenia na pamiatku mŕtvych dievčat a bude žiadať odstúpenie prezidenta Jimmyho Moralesa.